top of page

[P5D] De Mazaher

De Mazaher


We zijn op donderdag 13 oktober 2022 met de klas 6D naar het concertMazaher geweest in het theater Senghor in Brussel.


Om naar het concert te gaan, hebben we de bus genomen en we moesten een beetje stappen om tot aan het theater aan te komen.


Het concert ging over een zang traditie die De “Zar” heet. De Zar is een oud ritueel die dient om de mensen te genezen. De vrouwen spelen er een belangrijke rol in. De groep komt uit Egypte om de traditie voor te zetten. Ze zingen en ze spelen instrumenten omde demonen te jagen en dus de mensen te genezen. De liedjes dat ze zingen zijn niet opgeschreven, er zijn geen partities, de liedjes zijn alleen maar oraal doorgegeven van moeder aan dochter.


Tijdens het concert, was er een mevrouw, Madeehah, die liedjes zong. Ze kwam ook in het publiek om met de kinderen te dansen en in hun handen te klappen. Op het podiumwaren er drie vrouwen en één mandie met percussies speelden. Vooral de Mazhar, die een oud instrument is.


Het concert was dus een uniek moment voor ons want er zijn minder en minder Egyptenaren die de traditie voorzetten. Het zal misschien één van de laatste concerten zijn en het laatste publiek die de liedjes zullen horen.Klas 5D


Comments


bottom of page